Standard databehandleravtale fra Datatilsynet

Datatilsynet har nå kommet med norsk versjon av databehandleravtalen utarbeidet av det danske datatilsynet og godkjent som standardavtale av personvernrådet i EU (EDPB). Da blir det forhåpentligvis slutt på «databehandleravtalekrigen» som har rast siden GDPR ble innført.

Jeg har tidligere gjort tilgjengelig norsk og nynorsk oversettelse av avtalen (se her), som er lastet ned ca. 600 ganger fra nettsidene. Men nå har Datatilsynet kommet med sin egen norske versjon, som da bør benyttes.

Selv om dette kalles «standardavtalevilkår», og ikke «databehandleravtale», må avtalen ikke forveksles med EUs standardvilkår for overføring til tredjeland (SCC). Både databehandleravtale og SCC (eller annet grunnlag) må foreligge for overføring til tredjeland.

Databehandleravtalen er omfattende, med mye som må tas inn. Et råd er å lage en versjon som er tilpasset egen virksomhet for generell bruk, og som tilpasses de enkelte databehandlinger spesifikt.

Datatilsynets databehandleravtale kan lastes ned her.

Avtalen på andre språk er tilgjengelig fra EDPB her.