Kategoriarkiv: Personvern / GDPR

Google Analytics er ikke lovlig å bruke ifølge det danske datatilsynet.

Grepet strammer seg rundt Google Analytics. Tidligere har flere datatilsyn i Europa kommet til at bruken av Google Analytics i konkrete tilfelle ikke har vært lovlig. Problemet med Google Analytics er at personopplysninger som samles inn i løsningen overføres til USA. Men også omfanget av data som samles inn og hva som skjer med disse hos Google kan være problematisk.

Nå har det danske datatilsynet vurdert Google Analytics på generell basis og konkludert med at webanalyse-verktøyet kan ikke brukes uten at det iverksettes særlige tiltak.

Les videre

Mer (u)avklaring om Schrems II-dommen og bruk av skytjenester/overføring av personopplysninger utenfor EØS?

Bruk av skytjenester, spesielt med amerikanske leverandører, og overføring av personopplysninger til eller bruk av tjenester fra land utenfor EØS er vel den største hodepinen innenfor personvern og GDPR for tiden etter Schrems II-dommen falt. Disse utfordringene viser både GDPRs store styrke og svakheter.

Mange sliter med at man helst ikke skal bruke tjenester fra amerikanske leverandører eller tjenester som medfører overføring/tilgang til personopplysninger fra land utenfor EØS. Samtidig er det få eller ingen reelle alternativer til enkelte tjenester, så man gjør det beste man kan med risikovurderinger og ekstra tiltak. Og egentlig så er det ikke helt innenfor fremdeles, men hva skal man gjøre?

Les videre

Nytt grunnlag etter GDPR for overføring av personopplysninger mellom EU og USA

USA og EU har blitt enige om en etterfølger til Privacy Shield, “Trans-Atlantic Data Privacy Framework”, for overføring av personopplysninger etter GDPR. Privacy Shield ble funnet ulovlig i den såkalte Schrems II-dommen. Den endelige teksten til det nye grunnlaget er ikke klar, men EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen og President Joe Biden har gitt en pressekonferanse hvor det ble informert om ordningen. I etterkant av pressekonferansen har det kommet frem mer informasjon om ordningen, og her er en oversikt over noe av det som er blitt kjent.

Les videre

Oppdatering personvern, GDPR og teknologirett mv. (#2.2022)

Her er en oppsummering av noe av det siste innenfor personvern, GDPR, teknologirett mv. Nyhetsbrevet tar for seg bl.a.: Nytt fra Datatilsynet, retningslinjer for innsyn for registrerte, overføring til tredjeland og Schrems II, veileder på bruk av skytjenester fra det danske datatilsynet, Google Analytics og overføring til USA, bruk av berettiget interesse som behandlingsgrunnlag, cookies, stor og smått (men ikke mindre viktig)

Les videre

Google Analytics og overføring til USA

Som sikkert de fleste har fått med seg så har det østeriske datatilsynet, det franske datatilsynet (CNIL) og datatilsynet for EU-institusjoner (EDPS) – sistnevnte overfor EU-parlamentet (!) – funnet at Google Analytics (GA) medfører overføring av personopplysninger til USA og kan derfor være i strid med Schrems II-dommen fra EU-domstolen. Vårt Datatilsyn har uttalt at ulovlige verktøy, underforstått GA, må fjernes omgående, og det vil bli gitt gebyrer (bøter) i alvorlige saker. Google og andre mener imidlertid at det kan være lovlig å bruke GA – på rett måte.

Les videre

Bruk av berettiget interesse som behandlingsgrunnlag under GDPR

Kan berettiget interesse brukes som behandlingsgrunnlag for personopplysninger, og hvordan vurderer man om det er lovlig å bruke? Berettiget interesse etter GDPR artikkel 6 (1) bokstav f brukes veldig ofte som grunnlag for behandling av personopplysninger. Dette grunnlaget fungerer som en slags «sekkepost», som man ofte ender opp med hvis ikke noen av de andre grunnlagene kan brukes.

Les videre

Oppdatering personvern, GDPR og teknologirett mv. (#1.2022)

Her er en oppsummering av noe av det siste innenfor personvern, GDPR, teknologirett mv. Følg meg også på LinkedIn for fortløpende oppdateringer. 

Tidligere nyhetsbrev, og mulighet til å abonnere, finnes her (trykk «Subscribe»). Del også gjerne dette nyhetsbrevet med andre du tror kan ha nytte av det. 

Les videre

Vurdering av berettiget interesse – mal / skjema

Å vurdere om det foreligger grunnlag for behandling av personopplysninger etter GDPR artikkel 6 (1) bokstav f (“berettiget interesse”) er ofte en vanskelig øvelse. Det er også et krav om at det skal gjøres en vurdering som skal dokumenteres (dvs. normalt være skriftlig) i de enkelte tilfelle hvor berettiget interesse brukes som grunnlag for behandling.

Les videre

Oppdatering personvern, GDPR og teknologirett mv. (#8.2021)

Her er en oppsummering av noe av det siste innenfor personvern, GDPR, teknologirett mv. Følg meg også på LinkedIn for fortløpende oppdatereringer. 

Tidligere nyhetsbrev, og mulighet til å abonnere, finnes her. Del også gjerne dette nyhetsbrevet med andre du tror kan ha nytte av det. 

Les videre

Standard kontraktsbestemmelser for databehandleravtale og overføring av personopplysninger til tredjeland

EU-kommisjonen besluttet standard kontraktsbestemmelser (SCC) om bruk av databehandler (databehandleravtale) og nye standard kontraktsbestemmelser for overføring av personopplysninger til land utenfor EØS (tredjeland),.

Les videre